At sætte gode mål

Af Signe Sylvester

Ikke alle mål er gode mål. Faktisk tror jeg, at nogle mål kan være direkte skadelige, primært for vores psyke. Jeg har i hvert fald selv igennem tiden sat mål, som ikke gjorde andet end at stresse mig, give mig dårlig selvtillid og bekræfte min frygt for, at jeg var fuldstændig uduelig. Mål, der har fået mig til at gå ud af mit gode skin, har været mål som ”Jeg vil gerne være iværksætter” og ”Jeg vil sælge flere kunstværker” og den allerværste, som jeg stadigvæk nogle gange kommer til at skrive på min to-doliste ”Undersøg XX”.

Kan du gætte, hvad problemet er? Først og fremmest siger de mål intet om, hvorfor jeg skal opnå dem, for det andet er det umuligt at sige, hvornår jeg har nået dem. ”Jeg vil gerne være iværksætter” kunne lige så godt hedde ”Jeg vil gerne være kunstner, skuespiller, musiker” – hvornår er jeg det? Når jeg har startet en virksomhed? Når jeg har startet to virksomheder? Og selvom vi tror, vi ved, hvad vi selv mener, når vi siger ”Jeg vil gerne være skuespiller” så er verden sjældent så simpel, som vi forestiller os.

De mål, jeg nævnte her, var slet ikke definerede nok til reelt at kunne hjælpe mig, eller dig, med at opnå noget som helst.

Udefinerede mål = køreferie fra helvede

Uanset om du sætter dig mål eller ej, så vil du have opnået noget til næste år. Spørgsmålet er hvad, og hvordan vejen dertil har været.

Forestil dig, at du er i München i Tyskland, og at du gerne vil til Barcelona i Spanien. Derfor sætter du dig ind i en bil og begynder at køre. Men du har hverken noget kort med dig, en gps eller andre hjælpemidler. Du begynder at køre og vælger på baggrund af din mavefornemmelse, hvornår du skal dreje og hvilke veje, du tager. Du holder selvfølgelig øjnene åbne for, om der er nogle skilte, der kan hjælpe dig på vej, men det kan være svært at holde koncentrationen, så nogle gange tager du også bare et sving, fordi det er lang tid siden, der er sket noget. 

Måske du i sidste ende når frem til Barcelona, men chancen er ikke så stor, og værre endnu, så bliver din rejse en ret frustrerende en af slagsen, med mange blindgyder, u-vendinger og følelsen af at køre i cirkel.

Faktisk er det nok i virkeligheden bedre slet ikke at sætte mål, end det er at sætte udefinerede mål. For uden mål kan du i det mindste nyde turen og blive glædeligt overrasket over, hvad vejen og livet byder dig.

Når jeg så alligevel er så stor fortaler for at sætte mål, så er det fordi, det kræver mod at bryde vores egne mønstre og vaner. For at lære nye ting, for at udvikle os skal vi bevæge os ud af vores comfort zone og ind i vores stretch zone – uden mål er det for let at blive i status quo.

Og jeg tror, at man i vores branche skal være endnu mere bevidst om, hvor man vil hen med sin karriere, for ikke at miste sig selv på vejen og for at finde modet til at holde fast og troen på, at det man har at byde på er helt unikt.

Sæt SMARTE mål

Heldigvis er der en opskrift, som kan guide os på vej. Og opskriften hedder SMART-goals

SMART står for:

  • Specific

  • Measurable

  • Actionable

  • Relevant

  • ime-bound

Specifikt: Målet skal være konkret og let forståeligt.

Målbart: I forlængelse af det specifikke, skal dit mål også være målbart, så du ved, hvornår du har opnået det.

Handlingsorienteret: Hvis ikke du kan foretage en aktiv handling, så er det ikke et mål, der vil skabe andet end frustration hos dig. Det betyder ikke, at du skal kende løsningen eller på forhånd vide, hvordan du vil opnå dit mål, men at du skal kunne tage et skridt.

Relevans: Relevans handler om at prioritere. Er det mål du sætter relevant i det større billede? I forhold til dine større mål i livet? Eller er der andre mål, som i virkeligheden er vigtigere for dig lige nu?

Time-bound: Giv dig selv en deadline. Deadlines er gode, for det giver dig roen til at fokusere, og modet til at smide gamle mål ud, hvis de ikke længere er vigtige for dig.

4 gode grunde til at sætte mål

Vi skal sætte mål for os selv, fordi:

  1. Mål kan hjælpe os med at designe det, liv vi ønsker for os selv.

  2. Uden mål ved vi ikke, hvornår vi har succes.

  3. Mål kan give os en ro til at fokusere på det, vi gerne vil i livet.

  4. Mål gør os åbne for muligheder, der leder os tættere på det liv, vi gerne vil leve.

Forrige
Forrige

Værdien af dit arbejde