Hvad skal jeg tjene mine penge på?
Shownotes
Dagens podcast har et lidt andet format end de tidligere episoder.
Det er nemlig sådan, at jeg om præcis en uge igen åbner for tilmeldingerne til mit kursus Gør kunsten til din levevej, som starter i marts 2018.
I den anledning har jeg lavet en gratis online workshop, der kan hjælpe de af jer, som måske ikke helt har defineret, hvad det er jeres kreative forretning skal bygges op omkring. Workshoppen hedder ”Hvad skal jeg tjene penge på – en gratis online workshop for kunstnere og kreative”.
Du kan få adgang til denne online workshop med video og downloads her.
Men jeg tænkte, at jeg ville give jer, der lytter med her på podcasten, en lille forsmag på det hele. Så dagens episode her i podcasten er faktisk det første modul fra workshoppen.
Hvis du vil se videoerne og resten af modulerne, skal du som sagt bare skrive dig op til mit nyhedsbrev, og hvis du er interesseret i at læse mere om, hvad kurset Gør kunsten til din levevej handler om, så kan du læse mere her.
Lad os kaste os ud i det – god fornøjelse.
Vores mål er at skabe et arbejdsliv som kunstner og kreativ selvstændig, der er både bæredygtigt og meningsfuldt.
Problemet er, at vi alt for ofte accepterer, at de to ting ikke går hånd i hånd, og at vi derfor bliver nødt til at finde det økonomisk bæredygtige et andet sted end der, hvor vi har vores passion og finder kunstnerisk mening.
Men når jeg bruger et ord som 'bæredygtigt', så mener jeg ikke kun den økonomiske bæredygtighed, der gør os i stand til at betale for materialer, atelier, husleje og mad. Når jeg snakker om at skabe et bæredygtigt liv som kunstner og kreativ selvstændig, så handler det i den grad også om, hvordan man bruger sin tid og energi – sådan at man rent faktisk har overskud til at fordybe sig i det kreative arbejde. Den bæredygtighed, jeg snakker om her, er det liv, hvor du som kunstner har penge nok til, at du ikke bekymrer dig og tid nok til, at du har energi til både at være en exceptionel kunstner og være der for dem, du holder af.
Jeg kan fortælle jer af egen erfaring, at de ting hænger tæt sammen, og at for mange af os gælder det om at finde den personlige balance, der giver mening for os. Har du ikke en økonomisk sikkerhed, kommer det til at definere alt andet og være den drivende faktor for, hvilke valg du tager.
Måske nogle af jer har prøvet eller stadig bi-jobber i service- eller plejebranchen?
Mange kunstnere, jeg har snakket med, fortæller om, hvordan nattevagter, 12-timers vagter og stressede arbejdsdage på caféer påvirker deres kunstneriske praksis.
Godt nok bekymrer de sig ikke om, hvorvidt de kan betale huslejen, men de har heller ikke energi eller inspiration til at udvikle deres kunstneriske praksis. Og det er altså til at blive deprimeret over, når nu man har taget et job i den branche for at kunne få råd til at udvikle og dyrke sin passion. Så det skal vi ikke ud i.
Målet er altså at skabe økonomisk uafhængighed og bæredygtighed på en måde, så vores kunstneriske og kreative arbejde underbygges.
De to ting skal ikke være modsætninger, men gøre hinanden stærkere, de skal underbygge og opbygge hinanden.
Et liv hvor du kan fordybe dig i din kunst, udøve dit håndværk, udvikle dine teknikker og samtidig skabe værdi for andre, skabe værdi for samfundet. Og hvor du har kunder og samarbejdspartnere, der vil betale dig for at levere den værdi.
Kan du se det for dig?
Måske det stadig er lidt sløret for dig, hvordan denne her virkelighed helt præcis ser ud, og hvordan det passer til din kunst, dine produkter, din service.
Men før du kan se det for dig, før det står klart for dig, hvordan det her liv vil se ud for dig, så kan vi ikke begynde at lægge en plan for, hvordan vi kommer derhen, for så risikerer vi meget hurtigt at designe et liv, som andre siger vi skal, vi kan hurtigt blive distraheret, og når ting bliver hårdt og svært, glemmer vi hurtigt, hvorfor vi besluttede os for at gøre det.
En af de bedste måder at skabe en vision for fremtiden, der er så attraktiv, at du ikke bliver distraheret eller giver op på halvvejen, er en øvelse der hedder Forestillet fremtid. Øvelsen starter med kreativ tænkning, hvor du midlertidigt sætter alle dine kritiske indvendinger og begrænsende tanker på mute og laver en lang liste over alle dine ideer til, hvordan den bedste version af din fremtid ser ud:
Når du først har lavet din lange liste og beskrevet, hvordan din fremtid ser ud, hvis du helt selv kunne bestemme, så må du gerne tage din kritiske hat på igen og begynde at sortere og finde frem til hvilke ting, der rent faktisk er mest meningsfulde for dig.
Lad os starte øvelsen sammen.
Det allerførste, du skal gøre, er at fortælle dig selv en historie om en dag i din forestillede fremtid, så levende og sanseligt som muligt. Den mest ideelle fremtid, du kan se for dig. Jo flere detaljer du får med, og jo mere du aktiverer dine sanser, jo mere attraktivt vil det blive for dig rent faktisk at opnå denne her forestillede fremtid, og det er jo det, der er målet.
Hvordan vil det føles rent faktisk at have en både bæredygtig og meningsfuld kunstnerisk praksis?
Hvordan ville dine relationer ændre sig, til dit arbejde, din partner, din familie?
Hvad ville dine venner og familie tænke om dig? Hvad ville du tænke om dig selv?
Hvis du kan, der hvor du er lige nu, så prøv at luk øjnene og forestil dig rent faktisk at være i denne her ideelle fremtid.
Forestil dig at du vågner om morgenen, og at din arbejdsdag begynder. Hvordan ser din arbejdsplads eller dit atelier ud?
Hvem du møder der?
Forestil dig hvad din dag går med.
Hvem mødes du med?
Hvem skriver du emails til, hvem snakker du i telefon med?
Hvordan har du det i løbet af dagen?
Forestil dig hvad dine kunder og samarbejdspartnere siger om dig. Hvad har ændret sig for dem?
Forestil dig at din arbejdsdag slutter. Hvem bruger du din aften sammen med?
Hvad laver du?
Og til slut så forestil dig, at dagen er gået, og du ligger i din seng og tænker over, hvilken slags dag det har været. Hvad er du taknemmelig for?
Når du er gået igennem det her lille tankeeksperiment, så må du gerne åbne dine øjne igen.
Næste skridt i øvelsen er, at du tager din notesbog, din telefon eller din computer frem og begynder at skrive. Skriv alt hvad der falder dig ind om din forestillede fremtid. Hvis du har brug for at male eller tegne for virkelig at føle det, så gør det – så længe du husker at bevare et åbent sind, hvor alt er muligt. Giv dig selv lov til at dagdrømme.
Måske du vil opleve, at det ikke falder dig så let, eller at det ligefrem føles ubehageligt.
Men bare giv det tid.
Sæt en hel dag af til at dagdrømme, hvis det er det, der skal til.
Nogle gange får vi de bedste ideer, når vi er i bad, ude at gå en tur, eller når vi er i vores kreative proces, fordi vi lader fantasien løbe frit. Eksperimentér lidt, prøv at beskriv forskellige scenarier uden at dømme, hvorvidt det er muligt eller ej.
Når du har fået lavet en lang liste med alle mulige og umulige ideer til, hvad din idelle fremtid indeholder, så er det tid til at tage den mere kritiske hat på. Ikke for at skyde dine egne ideer ned, men for at lave en vurdering af, hvad der rent faktisk er vigtigst for dig at opnå. Hvilke ting på din liste vil skabe den største, ønskede forandring i dit liv? Hvilke beskrivelser, ord og fraser resonerer stærkest i dig?
Formålet med øvelsen er, at du beskriver en fremtid for dig selv, der er så kraftfuld og tiltrækkende, at du kan mærke din motivation for at nå den stige, jo mere du tænker over det. Tænk på hvor mange forhindringer du ville kunne overkomme med en stærk motivation og tro på, at det liv, du ønsker for dig selv og dine nærmeste, rent faktisk var muligt!
Hvis ikke du allerede har tænkt det, så rammer tanken dig nok, når du sidder og arbejder videre med øvelsen; "men hvordan skal jeg nogensinde komme herfra, hvor jeg står lige nu, og så hen til det sted, jeg har beskrevet?" – Det kan virke fuldstændigt utopisk og uoverskueligt.
Kan du love mig en ting?
Imens du laver øvelsen, hvis denne tanke dukker op, så sig højt for dig selv; ”lige nu skal jeg finde ud af, hvor jeg gerne vil hen – ikke hvordan, og Signe har lovet at hjælpe mig med at finde ud af, hvordan jeg kan bygge en bro fra der, hvor jeg er nu, til der hvor jeg gerne vil hen.”
For det er nemlig det, vi skal arbejde med i næste workshopvideo, så der er slet ikke nogen grund til at bekymre sig over det lige nu.
Aftale?
Få adgang til hele den online workshop her
Tak til:
Musik: Rune Lak (som desuden også spiller i bandet Beaden)
Korrektur: Tine Paludan (som desuden også er en rigtig dygtig digter)