Kunstner i krise

Tegning af Iris Bakker

Hvordan du håndterer din økonomi, motivation og sætter nye mål

Brug din kreativitet og forestillingsevne til at genfinde struktur, fokus og motivation

Arbejdslivet som kunstner kan opleves som en ustabil og usikker vej, selv i de bedste tider. Derfor kan en global krise, som den covid-19 har medført, være en særlig hård tid for dig, der lever af din kunstneriske produktion og kreative virke; udstillinger, foredrag, undervisning, koncerter og projekter er blevet udskudt eller aflyst, og den kulturelle sektor står mere eller mindre stille.

Men som kunstner er det at kunne navigere i det ukendte en uundværlig del af din kreativitet og dermed også en egenskab, som du allerede besidder. En egenskab du kan bruge både i den krise, vi står i lige nu, og når vi efter coronakrisen finder os selv i mere genkendelige udfordringer.

Du kan få hjælp til at se fremad, aktivere din kreativitet og arbejde aktivt med både de problematikker og muligheder, krisen har givet dig, ved at dele processen op i mindre bider, sådan som vi har gjort her:

1. Anerkend krisen

Uanset, hvor uoverskueligt du synes, det hele er, skal du stole på, at alt er midlertidigt, og at der snart vil genfinde sig en ny normalitet. Det er dog vigtigt, at du anerkender, at vi er i en krise, og at du handler derefter. Alt andet vil virke useriøst på dine kunder og heller ikke gavne din egen strategi – du vil blot skubbe problemerne foran dig. Sørg for at tale med både familie og kolleger, at skrive dagbog og at trække på de resurser, der tidligere har hjulpet dig, såsom at opsøge ny viden, din fagforening, bestemte relationer med videre. 


2. Vurdér konsekvenserne

Når du har anerkendt, hvilken situation du står i, skal du anskue den fra et helt nøgternt perspektiv. Et godt råd er at skrive konsekvenserne af krisen ned ved at opdele dem i fem kategorier; Arbejde, økonomi, mentalt, fysisk og relationer. Start med at skrive ned præcis hvordan krisen influerer hvert område og derefter, hvilke muligheder du har for at mindske effekten mest muligt. Afsluttende noterer du, hvilke nye potentialer, situationen bringer med sig. 


3. Justér dine mål

Slutteligt skal vi se fremad! Allerede nu føler du dig forhåbentligt mere afklaret. Tag dine oprindelige mål for året og sæt på baggrund af trin 1 og 2, nye og simple mål for de kommende tre måneder. En god idé er, at have et hovedmål til hver måned og på baggrund af dette planlægge ned til den enkelte uge og til sidst den enkelte dag. Overvej også dine vaner i løbet af dagen; hvordan starter og slutter du din arbejdsdag bedst? Og hvordan passer dette ind i den nye realitet med ex børnepasning og hjemmarbejde? 

Tilbagefald af bekymring og overvældelse er en helt naturlig del af en omstrukturering under en krise, og det er ikke sikkert, at vi har set alle konsekvenserne af coronakrisen endnu. Du kan ikke kontrollere, hvordan verden opfører sig, men du kan øve dig i at tage skeen i egen hånd – også når det drejer sig om mindre og mere personlige kriser, du eventuelt måtte opleve i fremtiden. 


Denne artikel er baseret på episode 60 af podcasten Den Kreative Forretning som kan høres her

Den Kreative Forretning tilbyder, udover en podcastserie til kunstnere og kreative, også coaching, kurser og foredrag. Du kan eksempelvis indlede med en gratis og uforpligtende samtale om dit virke som kunstner eller kreativ. Læs meget mere lige her


Forrige
Forrige

Hvordan finder jeg motivationen til at skabe kunst?

Næste
Næste

Bliv anerkendt i kunstbranchen