Kunstnerliv gennem ild og vand

De fleste kunstnere er blevet mødt af et forundret “kan du leve af det” når de stolt fortæller, at de arbejder med kunst. Hvorfor? Billedkunstner og kurator Henriette Hellstern giver her sit bud på, hvordan du kan passe på din ild og tro på sig selv som kunstner.

Af Henriette Hellstern

Hvornår er man kunstner?

Det korte svar: altid. Din aktivitet og tekniske færdigheder, dine ideer, følelser og intuition er en slags kraft som omsættes til kunstværker. Men det er også en konstant udvikling. Dagligt forfines og uddybes tankerne, dagligt øver man sig i at formulere sit udtryk til aftryk. Imens man er i gang med at fortælle sine historier med sit blik og hænder, spejler man samtiden i konstant bevægelse. Så med andre ord, er du i bevægelse gennem kreativ aktivitet, er du kunstner.

Fineart og figenpålæg

Billedet af den talentfulde kunstner på loftet uden varme og lys, som en dag bliver opdaget af en velhavende mæcen, er meget langt fra realiteten og livet som samtidskunstner. Mange har arbejde ved siden af, mange har familier og madpakker, realkreditlån, vasketøj og andre sexede ting, der stjæler din tid fra kunsten. Den allerstørste fare er når dit flow brydes og du skal bruge tid og kræfter på at finde ind til rytmen igen, men på den anden side kan det også være sundt at få sine værker lidt på afstand. Og hvem ved, måske du faktisk bliver dybt inspireret af bunker af vasketøj og madpakkesmøring?

Men frygt ikke, livet går op og ned, og netop de udslag, der kan presse dig, kan også være de mest givende på den lange bane. Faktisk kan de udfordringer du møder være en gave, så længe du anerkender at du altid er kunstner og din udvikling altid er i gang, og du formår at omsætte dine erfaringer til kunst.

Lommerne fulde af ideer

De fleste kunstnere er blevet mødt af et forundret “kan du leve af det” når de stolt fortæller de arbejder med kunst. Hvorfor? Måske fordi vi i Danmark ikke er skolet til at forstå man godt kan være kunstner af profession, og at være omgivet af kunst er en udsøgt værdi. Måske fordi den, der spørger, har den uopdagede kunstner på loftet i tankerne. Måske fordi de ikke selv har investeret i kunst og egentlig bare er nysgerrige, og gerne vil høre hvordan det mon er at leve af noget der står hjertet nært. Eller måske de ejer en prisvenlig plakat i en støvgrå aluramme fra et svensk varehus og tænker dem vil de hellere have to af end noget af din “dyre” kunst, javisst!

Om du kan leve af det eller ej, er ikke lig med om du er kunstner eller ej, det er blot et udtryk for at den der spørger ikke forstår dit virke og måske tror at en maler er lig med en der maler facader på kolonihavehuse (det blev jeg faktisk spurgt om engang). De fleste kunstnere har gode og dårlige måneder økonomisk, men de fleste er heller ikke i branchen for monetos, dinero og gysser. Vi er her fordi vi ikke kan lade være og vi har noget på hjertet. Så i min optik er du rig, når du er tro mod din kerne og tager dit virke alvorligt.

Mere nysgerrig end din nabo

Hver morgen når jeg slår øjnene op, er jeg nysgerrig på, hvad kunsten vil mig i dag, sådan har det altid været. Hvis du er halvt så nysgerrig som mig, så har du også en indre kunst ild. Bare rolig, du er ikke syg, det er en gave som måske mest af alt kan beskrives som en en brand der ikke kan slukkes og som giver dig et energiboost der omsætter dine ideer til ting, ting der går i dialog med omverdenen og beskriver vores tid, her og nu.

Der findes kunstnere som sidder fast og har lavet de samme værker år efter år. Måske fordi der er købere, og penge er rare at have, eller fordi de har glemt at lege, teste og fejle.

Der findes også kunstnere som afprøver nye ting konstant og er i konstant produktion men ikke har fundet sit særlige narrativ, eller slået hul i lydmuren, og ingen kender til dem. Deres flamme er måske gået ud for en stund.

Der er ikke noget rigtigt og forkert, for det er din unikke rejse og du kan være i branchen som du lyster, men for mig vil udvikling altid stå over masseproduktion. Så hold dig åben og find sparring, livet som kunstner skal give mening for dig. Men vigtigst af alt; pas på din ild.


Billedkunstner og kurator Henriette Hellstern.

Har du brug for profesionel sparring til at udvikle din kunstneriske praksis kan du booke en gratis indledende samtale
og høre mere.


Forrige
Forrige

Få styr på din kunstnerøkonomi

Næste
Næste

Mød dirigent og scenekunstnerisk producent Rose Heiberg